Waar begin je met zoeken?
Waar begin je met zoeken?

Een uitje met je vrienden, familie of collega’s.. maar waar begin je met zoeken?

Herken je dit?

Je zit al minuten te turen naar je beeldscherm en tikt de zoveelste zoekterm in de zoekbalk. En elke keer loopt dit op hetzelfde uit.. ‘Aarrggghh.. weer niets passends!’.

En zo ploeter je voort. En voordat je het in de gaten hebt, zit je al een uur achter de computer zonder resultaat. Je hebt meer zoektermen gewist dan ingetoetst en niets lijkt de juiste activiteit te zijn voor jou gezelschap. Een aantal bakken koffie verder vraag je jezelf af ‘Waarom biedt ik mezelf altijd aan voor deze ongein?’ En ben je in staat om een zelf in elkaar geknutselde speurtocht uit te zetten met aansluitend een drankje bij jou thuis.

 

Maak een plan.

Frustratie alom! Maar het hoeft niet zo erg te zijn. Je bent van plan iets leuks te gaan doen en door dat gedoe vooraf daalt je pret onwijs. Zonde!

Die activiteit, binnen of buiten, moet er komen. Dus zorg voor een helder plan. Ik doe dit zelf ook altijd zo, want er is zo ontzettend veel keus. En iedereen vind iets anders leuks.

Als je vastloopt in het zoeken maak dan gebruik van dit stappenplan. Het geeft je de ruimte om je voorpret te vergroten.

Stap 1. Doel voor ogen

Vraag jezelf af; wat is het doel van de activiteit? En wat wil ik met de activiteit bereiken. Willen we iets leren? Of is het om kennis te maken? Zomaar voor de gezelligheid omdat we elkaar al een tijd niet hebben gezien? Of willen we ergens aan werken met het team?

Schrijf dit doel op, dit bepaald waarnaar je gaat zoeken. Je hebt het onderwerp duidelijk ingekaderd. En dat maakt het zoeken vervolgens een stuk eenvoudiger.

Stap 2. Wat staat je doel uit stap 1 in de weg?

Er zijn obstakels, met welke groep je ook iets gaat doen. Zo kan het zijn dat er mensen in jou gezelschap zijn die slecht ter been zijn, of hoogtevrees hebben. Het kan ook zijn dat er ontzettende koukleumen bij zitten. Of dat jullie al zoveel samen hebben gedaan en dat je iets unieks wil kiezen. En dan niet te vergeten dat reisafstand vaak ook een dingetje is in jullie groep.

Je wilt het voor iedereen zo leuk mogelijk maken. Schrijf de obstakels op, waar jij als organisator rekening mee wil houden. Maar hou het bij 3 (of hooguit 5) punten. De eerste die in je opkomen zijn vaak de meest belangrijkste.

Je hebt hierdoor afgebakend wat voor jou groep belangrijk is en waar jij rekening mee gaat houden.

Stap 3. Vakken vullen.

Nu je het doel van je activiteit weet en weet waar je rekening mee wil houden kan je gaan zoeken. Je gaat vakken vullen. Dit houd je scherp en ‘to the point’. En blijf je gefocust op datgene wat jij zoekt. Je hebt jezelf een aantal beperkingen opgelegd maar dat werkt vaak beter dan dat je gaat uitweiden.

0621840822
info@expeditionoutdoor.nl
Hardenbergerweg 23
Loozen